fbpx

Minyak Hitam Lambat Tukar Rugi RM 3000

by in Uncategorized February 27, 2018

TERDUDUK KAK ANIS, AKHIRNYA RUGI RM3000 GARA-GARA NAK JIMAT RM100.

Jangan jadi macam Kak Anis ni. Begini ceritanya…

.

“Takpa baru lebih 1k boleh jalan lagi ni..”

Ni lah yang biasa dia cakap bila sampai masa untuk services minyak enjin.

Hehehe….jalan memang boleh jalan tapi pernah kita amik tau apa akibatnya?

Sebelum tu meh abg mae share sikit apa fungsi minyak engine..

Fungsi utama minyak enjin adalah untuk melincinkan setiap parts engine yang bergerak daripada bergesel satu sama lain.

Ke-2, minyak enjin ni juga sebagai agen penyejuk bagi enjin kereta.

Ke-3, minyak enjin dijadikan agen pencuci yang mana akan membersihan segala kotoran pada dinding-dinding dalam enjin.

.

Ok.

Jadi berbalik kepada cerita Kak Anis ni, dia berjimat tak kena tempat. Nak jimat RM100 untuk servis tapi akhirnya rugi RM3000 sebab kena repair satu enjin.

Bukan sahaja rugi duit, tapi ia sebenarnya membahayakan keselamatan juga. Bayangkan tiba-tiba sahaja semasa memandu enjin keretanya jem dan kereta tak boleh bergerak lagi.

Lepas check, rupanya minyak enjin sudah lama tidak ditukar dah menjadi pekat sangat dan terlebih likat. Komponen dalam enjin sudah rosak dan haus akibat bergesel.

.

So..

Ambil pengajaran dan peringatan buat semua, kereta wajib diservis mengikut waktu dan masanya.

Jangan sengaja melambatkan sehingga ia boleh merugikan dan membahayakan anda dan keluarga anda.

Sayangi diri anda dan keluarga anda.

.

Ada pertanyaan tentang masalah kereta atau nak servis kereta? Tekan link dan whatsapp abg mae NAMA dan MODEL KERETA. Nanti abg Mae reply.

http://wasap.my/60132557846/PMPAKEJSERVIS
http://wasap.my/60132557846/PMPAKEJSERVIS
http://wasap.my/60132557846/PMPAKEJSERVIS

ps: Silakan SHARE dan TAG kawan-kawan yang lain skali.

Leave a Reply

Your email address will not be published.