fbpx

Kereta Lama Naik Harga

by February 27, 2018

TAHUKAH ANDA ?

Kereta ini dahulunya harga tak gah tapi sekarang seperti emas kilo .

Proton Arena merupakan sebuah trak utiliti mini yang juga dipanggil sebagai Proton Jumbuck di UK dan Australia.Sebenarnya ia ialah Proton Wira yang diubahsuai.

Model-model lama Proton boleh dikatakan menyimpan pelbagai kenangan manis. Nostalgia pemilikan dan bagaimana Proton memasarkan sesebuah model boleh dikatakan masih lagi tersimpan segar di kalangan rakyat tempatan.

Era 90 an di mana Proton mengeluarkan sejumlah kereta berasaskan platform Wira boleh dikatakan paling berjaya dan bersejarah dalam syarikat itu.

Ia bermula dari Wira dan Satria sehinggalah Putra dengan pelbagai bentuk badan, standard, executive, limousine dan pikap kecil seperti Arena.

Wira juga digunakan oleh pelbagai jenis pelanggan, dari kereta keluarga, syarikat swasta, kerajaan, peronda Polis hinggalah kepada mereka yang berminat dalam dunia prestasi seperti Wira 1.8 EXI DOHC.

Senang kata, Wira dan pelbagai variannya dipandu oleh Karim, Keong sehinggalah kepada Karamjit Singh!

Wira atau Persona telah membawa nama Proton ke serata dunia dan model satu ini, walaupun tidak popular sewaktu pelancarannya dalam negara tetapi mempunyai permintaan kuat di Australia dan United Kingdom.

Kredit oleh : Muhamad Aslam Iskandar

Ada masalah kereta berhampiran shah alam boleh roger kami
www.wasap.my/60132557846
www.wasap.my/60132557846
www.wasap.my/60132557846

#MAEGARAGE
#MAKEITHAPPEN
#TRUSTEDGARAGE


Pekerja peramah.. plus x kedekut nk kongsi ilmu pasal kereta

'Athirah Ibrahim

Pelajar Universiti

Alhamdulillah… Semalam saya buat service flashing brake dan servis trottle body…layanan bagus dri staff.. Harga barang pun murah dan yg penting dia org melayu kita… Saya cadangkan sesiapa yg nak service atau apa saja utk repair kereta dtglah di MAE garage.. Terbaik..

Khairol Azman

Pengurus

Servis bagus. Cepat. Jujur dan tak menipu. Terbaik.

Asnah Rosnah

Guru
RELATED POSTS

Cooling System Myvi

by February 27, 2018

Ni antara parts cooling sistem untuk kereta myvi yang perlu tukar kalau kita tak ambil berat tentang servis berkala untuk cooling sistem ni..

Sepatutnya just tukar coolant jangka penukaran sebaiknya setahun 20,000km…atau paling lambat 40,000km/2tahun sekali..

Kesan Timing Belt Lambat Tukar

by February 27, 2018

Aduiii πŸ˜₯πŸ˜₯Pecah Poket Aku!!!
.
Sbb Ko Punya Pasal Abes Pecah Tabung Aku Menyesalnya Aku X Tukar Awal2!!! Eiiii πŸ€¬πŸ€¬πŸ€¬
.
Ni timing belt nama yang diberi…timing belt agak macam orang yang gila perhatian kot…sebab apa…sbb dia manjee..manjee2 dia pun sebenarnya dia kuaat…kuuat2 dia pun klu tak kena cara putuihhh..nasib kes ni dia tak putus lagi…baru gigi2 je tertanggal..

Kete yang guna timing belt ni biasanya kete2 lama..kalau model2 baru yg masih guna timing belt ni cuma Proton je kot..yang lain dh mula guna timing chain..

Sebab timing belt ni ada masa utk tukar..sama ada 100k km atau 5 tahun yang mana dulu..

Fungsi dia untuk selaraskan pergerakan piston dan valve ikut lejang yang betul..mcm mne lejang tu..tu cita lain hari yee..

Apa jadi kalu lambat tukar?awek klu merajuk..lambat pujuk dia mintak putus..haaa sama la..sebelum mintak putus dia cabut2 dulu gigi2 belt tu..

Apa akan jadi bila breakup…piston n valve jadi bengkok..silap2 piston pecah..lagi parah sampi ke block berkecai..haaa parah sangat dh hubungan ni…

So itulah perumpamaannya…

Sanggup ka nak breakup dengan awek?merana nanti oiii…

[#PERINGATAN UNTUK ORANG-ORANG #SHAHALAM] – PADAH MELENGAH2KAN TUKAR TIMING BELT

Tahukah anda pentingnya timing belt untuk menggerakkan komponen utama pada injin ibarat saraf mampu melumpuhkan sistem injin.

APA AKAN JADI JIKA TIMING BELT PUTUS:
———————————————————————-

1. Valve akan bengkok
2. Piston rosak
3. Cylinder head akan rosak
4. Cylinder block tercalar

*Jangka hayat timing belt 80,000km atau 5tahun (yang mana dahulu).
*Timing belt yang ORIGINAL adalah terbaik.
*Walaubagaimanapun terdapat juga brand-brand OEM yang berkualiti seperti Gaido, Gate, Mahle atau Bosch.
*Yang penting bukan barang tiruan dan stock lama

DI MAE GARAGE MEMBERIKAN
————————————————–
Package Timing Belt Proton
πŸš™N/A Campro – RM280
πŸš—CPS TURBO – RM380
πŸ› πŸ”§ Harga siap upah dan pasang πŸ”§πŸ› 

1. Free 20 points inspection bernilai RM50
2. Free servis selepas 5 kali servis
.
Kalau rasa dah perlu tukar timing belt dan nak dapat advise berkenaan kereta anda dari pakar, tekan butang ‘SEND MESSAGE’ di bawah.

Apa yang best lagi kali ni kami akan berikan tambahan PERCUMA SERVIS THROTTLE BODY bagi 10 orang yang terawal setiap hari.

Nak tukar timing belt dan dapatkan advise tentang kereta?
Tkn butang ‘WASUP’ di bawah πŸ‘‡

https://wa.me/60182121855?text=timing+belt
https://wa.me/60182121855?text=timing+belt
https://wa.me/60182121855?text=timing+belt

Minyak Hitam Lambat Tukar Rugi RM 3000

by February 27, 2018

TERDUDUK KAK ANIS, AKHIRNYA RUGI RM3000 GARA-GARA NAK JIMAT RM100.

Jangan jadi macam Kak Anis ni. Begini ceritanya…

.

β€œTakpa baru lebih 1k boleh jalan lagi ni..”

Ni lah yang biasa dia cakap bila sampai masa untuk services minyak enjin.

Hehehe….jalan memang boleh jalan tapi pernah kita amik tau apa akibatnya?

Sebelum tu meh abg mae share sikit apa fungsi minyak engine..

Fungsi utama minyak enjin adalah untuk melincinkan setiap parts engine yang bergerak daripada bergesel satu sama lain.

Ke-2, minyak enjin ni juga sebagai agen penyejuk bagi enjin kereta.

Ke-3, minyak enjin dijadikan agen pencuci yang mana akan membersihan segala kotoran pada dinding-dinding dalam enjin.

.

Ok.

Jadi berbalik kepada cerita Kak Anis ni, dia berjimat tak kena tempat. Nak jimat RM100 untuk servis tapi akhirnya rugi RM3000 sebab kena repair satu enjin.

Bukan sahaja rugi duit, tapi ia sebenarnya membahayakan keselamatan juga. Bayangkan tiba-tiba sahaja semasa memandu enjin keretanya jem dan kereta tak boleh bergerak lagi.

Lepas check, rupanya minyak enjin sudah lama tidak ditukar dah menjadi pekat sangat dan terlebih likat. Komponen dalam enjin sudah rosak dan haus akibat bergesel.

.

So..

Ambil pengajaran dan peringatan buat semua, kereta wajib diservis mengikut waktu dan masanya.

Jangan sengaja melambatkan sehingga ia boleh merugikan dan membahayakan anda dan keluarga anda.

Sayangi diri anda dan keluarga anda.

.

Ada pertanyaan tentang masalah kereta atau nak servis kereta? Tekan link dan whatsapp abg mae NAMA dan MODEL KERETA. Nanti abg Mae reply.

http://wasap.my/60132557846/PMPAKEJSERVIS
http://wasap.my/60132557846/PMPAKEJSERVIS
http://wasap.my/60132557846/PMPAKEJSERVIS

ps: Silakan SHARE dan TAG kawan-kawan yang lain skali.

Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin porttitor nisl nec ex consectetur, quis ornare sem molestie.Β